dilluns, 4 de febrer del 2013

Espectacles musicals de la Super Bowl


La Super Bowl és la gran final de futbol americà d’Estats Units que se celebra el primer diumenge de febrer i està considerat com una gran festa nacional. Aquest esdeveniment és una de les retransmissions més seguides arreu del món, amb una audiència líder al món. Cada any, a la mitja part, es realitza un espectacle musical. Als inicis aquests espectacles estaven protagonitzats per bandes musicals de les universitats estatunidenques, però al llarg del temps van guanyar protagonisme els cantants i els grups musicals més famosos.

He fet un recull d’alguns dels Halftime Shows més recordats, que any rere any es van superant amb actuacions més espectaculars.

Michael Jackson amb la col·laboració d’una coral de 3500 nens (1993)
L’actuació del Michael Jackson a la mitja part de la Super Bowl és considerada, per a molts, com la millor actuació de la història a la Super Bowl. Va causar un gran increment d’audiència a la mitja part del partit i és la raó de la presència de grans cantants en aquest espectacle. Al show hi van participar 3500 nens que van cantar el We Are The World. També va interpretar altres cançons com Billie Jean, Back Or White i Jam. Va aprofitar l’espectacle per fer una crida a participar amb les organitzacions benèfiques i es va representar un gran mosaic per tot l’estadi amb dibuixos de nens. 
Michael Jackson davant 95.000 persones


Madonna amb la col·laboració de LMFAO, Cirque du Soleil, Nicki Minaj, M.I.A., Cee Lo Green, Andy Lewis, Avon High School Drumline i Center Gorve High School (2012)
Passem del rei del pop a la reina del pop, la qual va superar el rècord d’audiencia de Michael Jackson de 114 milions d’espectadors arreu del món. Madonna va començar interpretant Vogue pujada a una gran carrossa egípcia per donar pas a la resta de les actuacions com Music; Party Rock Anthem i Sexy and I Know It amb LMFAO; el polèmic Give Me All Your Luvin’ amb la Nicki Minaj i  la M.I.A.; fragments de Open Your Heart, Express Yourself i finalment l’espectacular Like a Prayer amb Cee Lo Green. Pel que fa a la part que va cantar M.I.A. va ser molt criticada ja que va aixecar el dit del mig mentre pronunciava "Imma say this one, yeah, I don't give a shit". Tot i que en general va ser un gran espectacle, cal dir que algunes cançons van ser cantades en playback. Jo em quedo amb l’última cançó amb Cee Lo Green en directe: Like A Prayer.
Madonna a la Super Bowl
(el vídeo es veu en bona qualitat)

U2 (2002)
La banda irlandesa U2 van presentar 3 cançons: Beautiful Day, MLK i Where the Streets Have No Name. Aquesta actuació va tenir lloc pocs mesos després de l’atac terrorista a les Torres Bessones i U2 va fer un tribut a les vícitimes posant dos telons de fons amb els noms de totes les víctimes de l’atemptat i canviant trossos de les lletres de les cançons. U2 va captivar l’audiència amb el tribut commovedor i va rebre molt bones crítiques.
U2 i el seu homenatge

Janet Jackson, P. Diddy, Nelly, Kid Rock i Justin Timberlake (2004)
Aquesta va ser l’actuació més polèmica de totes les de la Super Bowl. L’espectacle va ser introduït per Jessica Simpson i, després d’una actuació conjunta de diferents bandes d’universitats d’Estats Units, va aparèixer la Janet Jackson cantant All For You. Tot seguit, apareixen P. Diddy, Nelly i Kid Rick respectivament cantant els seus èxits. Més tard, va sortir el Justin Timberlake i, al final del duo entre aquest i la Janet, el cantant va tirar el vestit de la Janet Jackson i va deixar el seu pit al descobert, només tapat per una estrelleta al mogró. Aquest fet va ser durament criticat i, a partir d’aleshores els halftime shows van ser retransmesos amb 5 segons de retràs. Tot i que com hem vist al cas de l’actuació de la Madonna no va servir de gaire.
Moment polèmic al minut 12:22

Beyoncé amb Destiny’s Child (2013)
Per últim, parlaré de l’última actuació de la Super Bowl protagonitzada per la Beyoncé que, segons la meva opinió ha estat de les millors de la història de la Super Bowl posant-se al nivell de la del Michael Jackson. S’ha de valorar la gran capacitat per cantar en directe i ballar a la vegada per part de la Beyoncé, sense mostrar la veu cansada i sent capaç de fer una balada al final. D’aquesta performance també s’ha de destacar la col·laboració de les seves ex-companyes de grup Michelle Williams i Kelly Rowland, els efectes visuals i el joc amb el foc que han fet d’aquesta actuació un autèntic espectacle.

Beyoncé a la Super Bowl
(no he trobat el vídeo en bona qualitat degut a drets de copyright, quan el trobi el penjo. Link del vídeo bo: Vídeo Beyoncé)

Per acabar,  vull comentar que els organitzadors de la Champions League podrien aprendre i organitzar actuacions així a Europa.

1 comentari:

  1. Bona entrada Raül, jo em quedo amb U2! He de reconèixer que Michael Jackson no ho va fer malament tot i que personalment no m'agradava gaire.

    ResponElimina