dilluns, 24 de setembre del 2012

La mundialització planteja un ritme massa accelerat d’ús de recursos naturals


Després d'haver escrit un document per l'assignatura d'Entron Económic Mundial he trobat interessant compartir-lo amb vosaltres, per que parla sobre un dels efectes més importants que comporta la mundialització; L'esgotament i el mal ús dels recursos naturals.



La mundialització planteja un ritme massa accelerat d’ús de recursos naturals.

Després d’haver llegit el document anomenat ‘’Deu tesis sobre la mundialització’’ de Josep Maria Vidal Villa de 1993, he decidit comentar la tercera tesi per una raó, i es que trobo interessant comentar els efectes que comporta la mundialització sobre la natura perquè trobo que és de vital importància conservar i preservar el medi ambient per tal de que els futurs ciutadans del nostre planeta hi puguin viure bé, i que se’l trobin tal com ens agradaria trobar-nos-el a nosaltres.

La tercera tesi diu així: ‘’El model de la industrialització sobre el que s’assenta la mundialització econòmica té efectes perversos: la destrucció del medi ambient i l’esgotament dels recursos no renovables’’.

Per tal de que es doni a terme la mundialització es necessita més recursos energètics (sobretot no renovables), matèries primeres, altres materials que s’extreuen de la natura i que s’esgoten, o materials que al extreure’ls o manipular-los es danya la natura. El fet es que activitats industrials, de transport, de consum o de serveis entre d’altres danyen la natura sense importar de quina nació es tracti.

Aquest és el principal problema que comporta la mundialització, ja que si pretenem avançar en un món que sigui millor i igual per tothom, tothom requerirà més materials i més energia, cosa que degradarà encara més el medi ambient. I si avui en dia la mundialització encara no s’ha assolit i els índex d’ús de recursos naturals són massa elevats per la capacitat del nostre planeta de restaurar-los, els índex d’us de recursos naturals si la mundialització s’assoleix seran inacceptables i insostenibles.

Es per això que hi ha hagut en les últimes dècades diferents convencions internacionals i tractats per tal d’evitar que el món es quedi sense recursos naturals, tals com la Conferència de Río de Janeiro, o bé el Protocol de Kyoto, el qual proposa unes bases a complir en un temps determinat pels països que l’acceptin.

La població cada cop més s’està adonant de la necessitat de tenir un consum responsable i un desenvolupament sostenible, tot i que no sempre és fàcil, ja que intentar conservar el medi ambient molts cops xoca amb els interessos de les multinacionals (sobretot aquelles amb filials a països rics en recursos naturals) i amb els interessos econòmics de moltes empreses i fins i tot governs de països en vies de desenvolupament o desenvolupats.

Del problema plantejat al principi, el qual diu que la mundialització comporta un ús de recursos naturals molt elevats, en podem treure unes possibles solucions, anomenades desenvolupament sostenible i consum responsable, però d’aquí surt un altre problema, i és el fet de que el capitalisme seguirà en molts casos fent el que sigui rentable tant si es bo per la natura com si no.

El capitalisme busca la rendibilitat econòmica més elevada possible, i tot i que moltes multinacionals o empreses de gran tamany se’n conscienciïn continuaran havent-hi moltes que sense que ens n’adonem nosaltres (molts cops ajudats de polítics al servei de les grans empreses i multinacionals) continuaran sobreexplotat els recursos naturals del nostre planeta.
Exemples clars d’aquest ús desmesurat dels nostres recursos naturals són la desforestació de l’Amazones per part d’empreses estrangeres, els grans pous petrolífers d’Abu Dhabi controlats per grans terratinents i empresaris àrabs que sustentant tota la riquesa del país potencien la desigualtat cada cop més gran entre rics i pobres, la gran contaminació que aboquen les indústries i els automòbils –entre d’altres- del països més desenvolupats a la capa d’ozó i que provoquen l’efecte hivernacle (efecte pel qual els rajos solars al entrar a la capa d’ozó no poden tornar a sortir i ajuden a l’escalfament global i per tant a la descongelació dels casquets polars), o l’explotació per part de multinacionals de les mines de minerals necessaris per les noves tecnologies del Congo.

Es per això que podem afirmar que actualment el problema de l’esgotament dels recursos naturals no és cap problema nacional, ja que amb la mundialització s’estén més enllà de les nostres fronteres i per tant, encara és més difícil de controlar.

Espero que tot i que us hagi pogut ser pesat hagueu apreciat les ganes que he tingut de tocar una mica per sobre el tema i fer-lo proper a tothom. Gràcies per llegir-l'ho!

dimarts, 4 de setembre del 2012

L'estiu s'acaba


Ja torna a ser setembre, i com ens recorda sempre per aquestes dates el Corte Inglés ens toca tornar al cole. Ja no és estiu, ni fot tanta calda, com diu la cançó de Los de Afuera, així que us he preparat una entrada que resumeix el que ens han deparat aquests mesos de calor.

Comencem per l’esdeveniment que més ha donat a parlar: els jocs olímpics de Londres. Si una cosa ha quedat clara és que millor no et toqui córrer darrere un tal Usain Bolt... no l’atraparàs mai. I també que si Phelps hagués viscut en temps de Colón, haurien estat els americans qui haguessin descobert Europa (creuant l’oceà nedant clar està). Una altra cosa que tampoc ha passat desapercebuda és que són patriotes fins la medul·la. Calia tant?

Jo, que m’he tragat casi tots els esports de l’olimpíada, he de dir que la disciplina amb la que més he flipat és la gimnàstica artística, tant dones com homes. Un aplaudiment per les nostres noies de Waterpolo que van jugar de puta mare, igual que els tius de bàsquet. Tots dos perdent la final amb els ianquis. Hi haurà revancha!




Iniesta s’ha fet amb un premi d’aquells que semblaven destinats a altre tipus de jugadors... Enhorabona crack (segur que ho va celebrar convidant a Kalise para todos!) Personalment m’hagués fet més il·lusió pel Xavi, però no pot ser tot.

Com sempre el mercat de fitxatges de futbol ha omplert pàgines i pàgines de tinta als principals diaris esportius. Un resum ràpid: Luka Modric ha fitxat pel Madrid, Song pel Barça i Javi Martínez pel Bayern. Finalment, l’Athtletic comptarà amb Fernando Llorente un últim any. Mentrestant el Zaragoza sembla abocat un any més a lluitar per la salvació. Vull felicitar a Manolo Jiménez que els va salvar l’any passat. Juntament amb la verge del Pilar...perquè si no, no s’explica! Manolo Jiménez, que cojones tienes!

A la tele, sèries i pelis de l’edat de pedra han omplert les pantalles amb múltiples reposicions estiuenques. Només vull destacar TV3, amb Plats Bruts.. La mítica sèrie sembla que no passa de moda i em posava en un dilema: dormir la siesta o quedar-me a veure la tele.

L’avella reina, el Ruiz Mateos, escapa de la justícia... Un altre cop! Algun dia aquest home acabarà a la presó i tornarà tot el que ha mangat. Algun dia quan jo no siguem vius...

Es crema mitja Espanya en multitud d’incendis forestals. Això no pot ser bo. Ens n’adonarem que no és broma això de perdre tots els boscos del país quan caigui l’últim tronc i sigui massa tard.

A Andalusia els de Marinaleda lideren una revolució a l’estil Robin Hood. Ocupen unes terres de les quals no es fa ús i planegen conrear-les. També entren robar menjar als súpers per repartir-lo entre els més necessitats. Miners de tota Espanya fan marxes negres cap a Madrid per denunciar la seva situació laboral i organitzen enormes manifestacions pels carrers de la capital.

Pel que fa a Catalunya, es presenta una Diada mogudeta. En aquest sentit vull donar veu a una notícia que vaig llegir al diari que crec que no ha tingut el ressò que li tocava: Oriol Junqueras, líder d’ERC vol proposar una llista conjunta amb CIU i ICV per fer front comú, renunciant a encapçalar la llista. Suposo que les diferències entre les diferents formacions i el partidisme que caracteritza la democràcia actual farà que quedi en paper mullat, però almenys hi ha algú que proposa coses noves en un sistema que es podreix.

A Síria estan vivint una guerra civil de l’hòstia i ningú no els fa ni cas... No és normal que passi això en aquest món. Tot perquè Xina i Rússia exerceixen el dret a vetar una acció que la resta de països de l’ONU votés per intervenir  en terres síries. Fins a quin punt és just que aquest dos països presidits per mafiosos tinguin poder per decidir sobre tota la resta?

Mentrestant a Espanya Riesgo comença a preocupar-se de que la seva cosina surti a tots els telenotícies.

Mägo de Oz troba nou vocal, Zeta, i traurà nou àlbum al novembre. Arriba cabroneeeeeees!!

El planeta ja ha entrat en dèficit ecològic. El que queda de 2012 estarem consumint recursos que ja no es regeneraran.

Els ossos de la foguera de Las Quemadillas eren humans... no d’animals...Molt trist que la policia s’equivoqui en assumptes tan tristos.

La matrícula universitària d’un quadrimestre m’ha passat de costar 700 a 1100 euros. És normal que hagi de pagar això a la pública? Això i tenir en compte que la T-Jove de 4 zones per anar a Vilanova costa 235 pavos...a no, que ara ha pujat l’I.V.A... I no, no hi ha beca.

Segur que m’he deixat moltes coses, però no us vull cansar. Fins la propera ;)